Under fredagen informerade regeringen om två nya förslag för lättnader i den förbudsförordning som trädde i kraft i våras på grund av coronapandemin. Lättnader som öppnar för publik och restaurangbesökare på travbanorna.

Klockan 10.00 i förmiddags följde Petter Johansson, sportchef på Svensk Travsport, och hans kollegor den direktsända pressträffen från regeringskansliet med inrikesminister Mikael Damberg (s) och kultur- och demokratiminister Amanda Lind (mp). På den meddelades att den nuvarande 50-personersgränsen för arrangemang fortfarande bedöms som viktig, men också att den inte ska behöva träffa verksamhet som kan bedrivas på ett smittsäkert sätt. Med anledning av det berättade Mikael Damberg att två förslag om lättnader i förbudsförordningen kommer att remitteras. 

– Det ena förslaget gäller serveringsställen som träffas av den tillfälliga lagen om smittskyddsåtgärder. Om en konsert hålls vid en restaurang träffas den i dag inte bara av lagens krav, utan också mot förbudet mot allmänna sammankomster. Genom att undanta sådana serveringsställen från förbudsförordningen får vi en ordning där den inte behöver förhålla sig till två olika regelverk beroende på vilken aktivitet som förekommer. Det handlar om att justera en orimlighet, säger Damberg.

– Det andra handlar om att göra ett undantag för vissa evenemang med sittande publik som kan arrangeras på ett smittsäkert sätt. Förslaget ställer krav på att arrangören vidtar åtgärder för att publiken ska kunna hålla avstånd till varandra. Det innebär att undantaget för sittande publik ska kombineras med ett tak för en övre deltagargräns. Förslaget ska nu skickas på remiss och regeringen kommer ta Folkhälsomyndighetens bedömning i tydligt beaktande.

Den nya informationen innebär möjligheter för Svensk Travsport, som hittills valt att betrakta travbanorna som strikta arbetsplatser för att kunna genomföra tävlingarna. Det har inneburit tomma läktare och stängda restauranger. Datumet som föreslogs gälla för nya lättnader är 1 oktober.

– Det som skedde nu var att vi fick en tydligare bild om när det kan komma lättnader, vad gäller datum. Det andra var att vi fick veta att det kommer att öppnas för vissa arrangemang att på ett säkert sätt ta in sittande publik med två meters avstånd, som föreslogs här. Det som inte var klart var taket, alltså hur många som kan tänkas få komma in, säger Petter Johansson. 

Vad innebär det här för er?

– Att vi får titta på lite olika scenarier utifrån det vi vet just nu. Vi kommer att ha en tät dialog med våra travsällskap och förbereda för en eventuell uppstart 1 oktober. En del kan till exempel bero på hur en bana ser ut. Vi går mot kallare tider och då är det främst inomhusläktare som är aktuellt. Det var väldigt tydligt att det är sittande publik det gäller.

Ingen genväg för travrestaurangerna

I förrgår rapporterade SVT om hur närmare 300 personer såg speedwaymatchen mellan Västervik och Vetlanda på plats.

– Det var våra restauranggäster som var på plats. Vi släpper inte in publik med entré utan det är våra samarbetspartners. Det var cirka 250 personer, sade Seimour Östervall, ordförande i Västervik Speedway, till SVT Sport.

Andreas Nilsson, handläggare hos Polisens rättsavdelning i Region Syd, berättade i samma artikel att alla restaurangbesökare som kan se en match räknas som publik, men också att det finns ett undantag:

– Om restaurangen har daglig verksamhet och serverar lunch och så vidare kan vi inte hindra dem från det, även om de råkar ha utsikt mot arenan, sade Nilsson till SVT Sport.

Det uttalandet känner Petter Johansson till.

– Ja, det är ett citat från ett polisdistrikt. Det är svårare för oss att göra något generellt eftersom vi har banor från Boden till Jägersro, vilket innebär att det är en hel del polisdistrikt involverade. Nu kommer det tydligare direktiv från regeringen som önskar att man ska se över det här. ”Justera ett orimligt regelverk” som de sade.

Många av banornas restauranger serverar ju lunch. Har inte ni sett över möjligheten att göra som Västervik?

– Vi vill säkerställa att banorna är en strikt arbetsplats och så fort vi erbjuder någon form av underhållning blir vi en offentlig tillställning. 

Det låter som att det kan finnas en öppning för restauranger att öppna redan nu. Vad säger Svensk Travsport om det?

– Just nu säger vi nej utifrån att vi är en arbetsplats och inte en offentlig tillställning.

Är ni ett arrangemang på grund av att restauranger serverar gäster?

– Det är det här som Damberg är inne på. Här krockar restaurang och offentlig tillställning. Hittills känner vi att vi inte har varit med och bidragit till att öka smittspridningen och det är viktigt för oss att vi tar vårt samhällsansvar. Nu öppnas det för olika scenarier och nu är det vår gemensamma uppgift att ta fram förslag som är anpassade till travsällskapens anläggningarna och de nya reglerna.

Arbetar ni för att kunna öppna för travtävlingar med publik både på läktare och restauranger 1 oktober?

– Ja, eller tidigare om lättnaderna sker tidigare än så. Sedan beror det förstås på maxtak. Vi vet inte den siffran än. Det kanske blir ohållbart med till exempel max 100 personer, vilket kanske inte är troligt. Det vi jobbar med nu att ta fram olika scenarier på hur vi ska kunna öppna publikplatserna på ett tryggt och säkert sätt utifrån de nya reglerna. 

Petter Johansson ST

Kommentera