Inför V75 19/9: Jo, han har fått fram en kanonhäst

En raket på travhimlen under 2020 har definitivt varit femårige valacken Farlander Am, som körs och tränas av Halmstadamatören Johan Svensson. På lördag selar han ut sin gunstling som favorit i V75-7 då Färjestads arrangerar Unionstravet.

– Så fin som han känns för dagen måste jag tro på toppchans, meddelar den 39-årige tränaren, som håller till på Stora Stensjö Gård mellan Halmstad och Falkenberg.

– Jag jobbar 75 procent på en skola och sedan håller jag på med mina fem hästar. Det är fullt upp, speciellt då det har kommit in tre ettåringar i dagarna som ska tömköras.

Började bra

Karriären inledde Lavec Kronos-sonen hos Magnus Dahlén, där han på tio starter plockade fyra segrar där han segrade i de två första framträdandena. I slutet på året blev det också två segrar innan han gjorde bokslut med en femteplats på V75 på Åby där Vikings Preacher segrade. På kontot stod det 222 500 kronor.

Fyraåringssäsongen blev ett enda stort misslyckande. På tio starter blev det endast en andraplats som bäst och blott 61 050 kronor inkört, där säsongen avslutades med tre montéstarter.

– Hästen drogs med sjukdomar och då är det svårt att prestera, berättar Johan, som fick ta över träningen av Farlander Am då han drog igång som b-tränare för ett år sedan.

– Det handlade mest om en slump. Tanken var att Clara Jonasson och Daniel Sedin skulle komma ned hit och bli tränare, men hoppade av i sista stund. Då fick jag frågan av ägaren Erland Olsson om jag ville träna hans hästar och jag tackade ja efter lite betänketid.

– Jag gillar Erland skarpt. Han är 83 år och hela tiden är det raka rör som gäller.

Tre raka

Tävlingsdebuten för Farlander Am i Johans regi skedde den 12 maj på Axevalla med Björn Goop i jollen. Det blev seger direkt på 1.14,7/2140 meter voltstart.

Därefter blev det en ny seger med Goop i vagnen på samma tid, men nu över 2640 meter på Åby.

Sedan pyste Johan iväg till Visby och tog tredje raka i ett lopp med 40 000 kronor i förstapris.

– Det var lite nervöst. Tanken var att Stefan Persson skulle kört, men han valde att köra på Jägersro istället och då hoppade jag upp själv. Men det gick ju bra.

En nolla finns i resultatraden i årets åtta starter, men till den finns det förklaringar.

– Jag satt fast med rubbet sparat i ett V75-lopp på Axevalla. Four Guys Dream vann, men jag hade garanterat gett den en mach om jag hade fått fritt.

Ruggigt genrep

I senaste framträdandet, som var i KGB-priset på Jägersro med 150 000 kronor i förstapris, visade Farlander Am en mäktig 700-metersrökare i tredjespår och vann överlägset på 1.12,6/2140 meter autostart från bricka tolv bakom bilen. Ett ruggigt genrep inför lördagens V75-start på Färjestad.

– Jag tyckte det var långt fram när jag styrde på i tredjespår, men han sög verkligen tag i grejerna och så fort som jag åkte över sista långsidan har jag aldrig gjort tidigare i ett travlopp. Peter Arnqvist, som satt i min rygg med Bordeaux S., trodde jag skulle bli ett lätt byte över upploppet, men istället stack han bara ifrån konkurrenterna sista biten in mot mål och vann lätt,  berättar Johan.

Hur han verkat i jobben efter den starten?

– Han får alltid fyra–fem dagar fritt efter ett lopp. I söndags gick han sex intervaller och sedan joggade jag honom lite lätt i tisdags. Under torsdagen blir det ytterligare en joggingtur. Jag har inget att klaga på och han verkar hålla sin fin form.

Tror på toppchans

Femåringen går alltid barfota runt om. När det gäller huvudlag har Johan växlat en del, men på lördag blir det helstängt med hål i.

– Han trivs allra bäst med det. I V75-starten på Axevalla i somras gick han med helstängt norskt och uppträdde trögt på sista långsidan och det var därför jag satt kvar invändigt.

På lördag lottades Farlander Am till spår två bakom bilen över 2640 meter autostart.

– Perfekta förutsättningar. Plan A är att vara med och köra om ledningen, men inte till vilket pris som helst. Men jag hoppas och tror att konkurrenterna har fått lite respekt för min häst och det bästa vore ju om vi smärtsamt kunde glida till ledningen. I så fall blir han svårslagen, funderar Johan och tillägger:

– Men skulle någon av de norska hästarna, som jag inte har full koll på, vill köra i ledningen får de väl göra det. I så fall plockar vi dem till slut. Min är stark som sjutton och går alltid in i mål. Jag tror på toppchans.

Farlander Am har ju varit igång och startat i fyra månader utan att göra något dåligt lopp. Hur länge tänker du hålla på och starta honom?

– Så länge han känns pigg och fräsch, men inte längre än till sista november. Den 1 december är det ju skotvång och det fungerar han inte med, även om min gamle A-tränare Pierre Svensson sade att det inte hade någon betydelse om kusarna gick barfota runt om eller hade skor på hovarna.

Farlander Am har sprungit in 460 500 på åtta starter i år. På lördag kan han plussa på den summan med ytterligare 110 000 kronor.

Om duktige Halmstadamatören Johan Svensson får som han vill.

Kommentera